Top Menu

Verlichting

Modern, Brand New StorehouseDe lichtkwaliteit op de werkplek is erg belangrijk voor het comfort en de productiviteit van werknemers en dus ook voor een bedrijf. Maar verlichting is vaak ook een grote energieverbruiker. Genomen over de totale levensduur van een gemiddelde verlichtingsinstallatie zijn 10% van de totale kosten investeringskosten, 10% onderhoudskosten en 80% elektriciteitskosten.

Binnenverlichting

De beste verlichting is gewoon daglicht door vensters, dakkoepels of lichttunnels. Wanneer dit licht niet volstaat, zijn gloeilampen absoluut not done. Maar ook halogeenlampen moet je zoveel als kan, vermijden. Spaar- en TL-lampen zijn wel OK en ledverlichting is absoluut aan te bevelen. Streef naar een maximum vermogen van 2W/(m².100lux). Vraag uw installateur om de verlichting voor u te berekenen in de ruimten die u vaak zal gebruiken.

Activiteiten

Em (lux)

Specifieke activiteiten

700 of 1000

Toonbank, permanent tikwerk

500

Precisie productieactiviteiten

500

Allerhande kantoorwerk

300

Productieactiviteiten

200 of 300

Houtbewerking

200

Kleedlokaal, sanitair, refter

100

Machinekamer, stookplaats, laad-en losplaats, opslagplaats, magazijn

100

Koelkamers, behandelen grove materialen

50

(Bron: ARAB)

Interieurtype

Em (lux)

Technisch tekenen

750

Schrijf-, lees- en tikwerk

500

Conferentiezaal

500

Kopiëren en klasseren

300

Receptie

300

Archieven

200

(Bron: norm NBN EN 12464-1)

Geef de wanden en plafonds best een lichte tint. Donkere kleuren absorberen het licht en vragen dus meer verlichting.

Daglichtsensoren voorkomen dat op zonnige dagen het licht onnodig brandt of blijft branden. Ze kunnen ook gekoppeld zijn aan een dimmer, zodat de intensiteit van je verlichting wordt aangepast aan de intensiteit van het daglicht.

Aanwezigheidssensoren kunnen de verlichting automatisch aan- of uitschakelen.

Een algemene sturing van de verlichting zorgt ervoor dat alles automatisch en programmeerbaar uitgeschakeld wordt zodat het licht nergens onbedoeld kan blijven branden. Sluit je aan deze sturing ook bepaalde stopcontacten aan, dan kunnen (kantoor)apparaten mee uitgeschakeld worden.

Voorzie eveneens voldoende lichtkringen zodat het licht niet wordt ingeschakeld daar waar het niet nodig is.

Een individueel aanpasbaar lichtniveau (bv. een pendelarmatuur boven de werkplaats of een bureaulamp) verhoogt sterk de comfortervaring terwijl het de basisverlichting kan beperken.

Vergeet ten slotte de armaturen zeker niet. Met een aangepaste armatuur bespaar je gemakkelijk 25% elektriciteit.

Buitenverlichting

Buitenverlichting gebruik je uiteraard alleen wanneer het écht nodig is. Om lichthinder te vermijden belicht je buiten ook steeds neerwaarts. Ook voor buitenverlichting zijn halogeenspots zeker te vermijden, er zijn immers prima ledspots beschikbaar. Ook voor buitenverlichting zijn aanwezigheidssensoren aan te raden. Enkele richtlijnen inzake buitenverlichting vind je hier.